Spara pengar och rädda miljön med solceller

Titta på taken i ditt kvarter nästa gång du är ute på en promenad. Ser du alla svarta rutor? Det är solpaneler. Solceller har ökat i popularitet under de senaste åren och det är inte alls konstigt. Har du solceller kan du producera egen el och det är både ekonomiskt lönsamt och bra för miljön.

Det är nog inte många som har missat att solenergi är på frammarsch. Många vill hjälpa till och rädda miljön och att man också samtidigt kan få en lägre elräkning gör ju ingen ledsen. Här ska vi berätta mer om fördelarna med solceller. Fundera och läs mer om att skaffa solceller här innan du investerar i en solanläggning.

Välj solceller – fem fördelar

Du kanske tror att solpaneler bara producerar el när solen skiner. Så är det inte! Även en molnig dag kommer solcellerna att generera el men så klart inte lika mycket som när det är soligt. Solpanelerna kommer därför inte att kunna täcka ditt elbehov varje dag. Du kommer alltså fortfarande att behöva köpa el från elmarknaden vissa dagar. Solpanelerna kommer dock att sänka din elräkning eftersom de producerar en stor del av elen du behöver, och de dagar den genererar mer el än du använder säljer du överskottselen. En annan ekonomisk aspekt på en solpanelsinvestering är en att den ökar värdet på ditt hus.

– Marknadsvärdet på de hus som har installerat solceller är något högre än de som inte har gjort det, berättar Axel Wallin hållbarhetschef SBAB Bank.

En solanläggning är också i princip underhållsfri och så genererar den förnybar el, vilket är bra för klimatet. Det innebär att du kommer att kunna få varmt i huset, laga mat och tända lampor utan att miljöfarliga utsläpp sprids.